Lodaer Img

Ο αθλητισμός τον τελευταίο καιρό έχει μπει πολύ έντονα στην καθημερινή μας ρουτίνα , κάτι που επιφέρει ως επακόλουθο τους  συχνούς τραυματισμούς. Λόγω της συνεχής αθλητικής δραστηριότητας, το σώμα μας δέχεται μεγάλες δυνάμεις στο μυοσκελετικό σύστημα, οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν τραυματισμούς με αποτέλεσμα την αθλητική κάκωση. Σίγουρα ο σωστός αθλητικός εξοπλισμός ή ένα άρτια δομημένο αθλητικό παπούτσι μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθούν οι δυνάμεις που δέχεται το σώμα μας, αλλά όταν ο αθλητής πιέζει και καταπονεί το σώμα του οι συνέπειες μπορεί να είναι μικροί ή μεγάλοι τραυματισμοί.

Ένα είδος τραυματισμού που ταλαιπωρεί τους περισσότερους αθλητές είναι το σύνδρομο του Καθυστερημένου Μυϊκού Πόνου (ΚΜΠ), το οποίο έχει σημαντικές επιδράσεις στο σώμα μας, όπως οξύ μυϊκό πόνο, μυϊκή αδυναμία, μυϊκή ευαισθησία, δυσκαμψία, αρθραλγία, οίδημα, μυϊκή αδυναμία και ενόχληση στη βάδιση. Σαν σύνδρομο θεωρείται ένας ήπιος τύπος μυϊκής βλάβης, κάτι το σύνηθες στη συμβατική και επαγγελματική αθλητική δράση με αρνητική συνέπεια στην αθλητική απόδοση.

Σε συνεργασία με το κέντρο φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης Physio Rules, θα αναλύσουμε τί είναι το σύνδρομο Καθυστερημένου Μυϊκού Πόνου (ΚΜΠ) ή DOMS – Delayed Onset Muscle Soreness , πως προκαλείται, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αθλητική μας επίδοση αλλά κυρίως πώς αντιμετωπίζεται.

Τι είναι ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος ;

Η πρώτη αναφορά στην καθυστερημένη εμφάνιση του μυϊκού πόνου προήλθε από τον Αμερικανό γιατρό Theodore Hough το 1902, ο όποιος παρατήρησε ότι όταν ένας μη «εκπαιδευμένος» σκελετικός μυς ασκείται συχνά, έχει ως αποτέλεσμα μια δυσφορία που εκδηλώνεται 8 έως 10 ώρες μετά την άσκηση. Έπειτα από πολλές έρευνες και μελέτες, ο ΚΜΠ αποτελεί μια μυϊκή βλάβη η οποία κατατάσσεται στις μυϊκές θλάσεις 1ου βαθμού καθώς εσωκλείει ένα μικρό τραυματισμό στο μυϊκό ιστό.

Ο ΚΜΠ θεωρείται μια κλινική εκδήλωση η οποία παρουσιάζεται κυρίως σε ενήλικα άτομα – είτε ερασιτέχνες αθλητές με σποραδική ενασχόληση με τον αθλητισμό είτε με επαγγελματίες αθλητές με συμμετοχή σε αθλητικά προγράμματα προπονήσεων υψηλής έντασης που περιέχουν ιδιαιτέρως ασκήσεις με γρήγορες και εκρηκτικές κινήσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της ταχύτητας και της δύναμης (πλειομετρικές ασκήσεις). Ο ΚΜΠ γίνεται αντιληπτός από τον αθλητή ως μυϊκός πόνος ή δυσφορία κατά την αφή ή την πραγματοποίηση κίνησης του προσβεβλημένου άκρου και δύναται να επιδράσει το σύνολο των μυοσκελετικών ιστών. Ο ΚΜΠ κάνει την εμφάνισή του σε χρονικό διάστημα 24 ωρών μετά την άσκηση, μεγιστοποιείται στις 24 ώρες έως και τις επόμενες δύο ημέρες από την άσκηση και υποχωρεί μετά από 5 έως και 7 ημέρες μετά την άσκηση.

Αιτίες εμφάνισης του Καθυστερημένου Μυϊκού Πόνου.

Οι αιτιολογικές μεταβλητές που ο συγκεκριμένος πόνος εμφανίζεται  συχνότερα είναι όταν παρατηρούνται οι παρακάτω συνδυασμοί:

  • Παραγωγή και συσσώρευση γαλακτικού οξέος.
  • Αυξημένος μυϊκός σπασμός, ο οποίος δημιουργείται κατά την αύξηση της μυϊκής διέγερσης μετά από εκκεντρική άσκηση.
  • Βλάβη του συνδετικού ιστού.
  • Υψηλή επιβάρυνση των μυϊκών ινών που δημιουργεί μυϊκή βλάβη και πόνο.
  • Αύξηση των επιπέδων ενζύμων.
  • Εμφάνιση φλεγμονής (οίδημα και διήθηση φλεγμονωδών κυττάρων).
  • Παραγωγή και συσσώρευση ασβεστίου στους τραυματισμένους μύες μετά από την άσκηση.

Επιπλέον, αιτιολογικοί παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την παρουσία του ΚΜΠ είναι η δυσκαμψία μυών, η ταχύτητα συστολής, η κούραση, η γωνία συστολής, όπως και η φυσιολογική κατάσταση του ατόμου.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αθλητική μας απόδοση;

Οι πιθανότητες εμφάνισης του Καθυστερημένου Μυϊκού Πόνου, σε έναν αθλητή επαγγελματία ή μη, με αρκετό χρονικό διάστημα απουσίας από την ενεργό δράση λόγω κάποιου τραυματισμού ή λόγω έναρξης της αγωνιστικής περιόδου είναι αρκετά μεγάλες. Επιπλέον, ένας αθλητής είναι δυνατό να καταπονηθεί από την διαφοροποίηση στο είδος, στην ένταση και στην συχνότητα των προπονήσεων στις οποίες συμμετέχει και στις οποίες ίσως να μην έχει προσαρμοστεί άμεσα και τον καθιστούν επιρρεπή σε μυϊκό τραυματισμό.

Συνεπώς, ο ΚΜΠ ευθύνεται για ένα σύνολο αρνητικών επιπτώσεων στους αθλητές όπως:

  • Πιθανή μυϊκή βλάβη.
  • Τραυματισμοί στους συνδετικούς ιστούς.
  • Μυϊκή αποδυνάμωση.
  • Μείωση της νευρομυϊκής απόδοσης.
  • Πτώση της ιδιοδεκτικότητας των αρθρώσεων.
  • Μείωση του εύρους κίνησης.
  • Ελάττωση του μήκους του διασκελισμού.
  • Μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
  • Μείωση της ικανότητας επανασύνθεσης του μυϊκού γλυκογόνου.
  • Μείωση της ισοκινητικής δύναμης

Τρόποι αντιμετώπισης και πως συμβάλει η Under Armour σε αυτό;

Η ΚΜΠ είναι μια παθολογική κλινική εκδήλωση μετά από έντονη άσκηση γι’ αυτό και είναι σημαντικό να οροθετηθούν οι φυσιοθεραπευτικές μέθοδοι όπως η μάλαξη, κρυοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία, διατάσεις, εφαρμογή συμπιεστικών ενδυμάτων, βελονισμό κ.ο.κ.  Οι περισσότεροι αθλητές, ύστερα από μια σκληρή προπόνηση, συχνά παραβλέπουν το κομμάτι της αποκατάστασης.

Η Under Armour ως κορυφαία αθλητική εταιρία, με στόχο να καλύψει κάθε ανάγκη του επαγγελματία και ερασιτέχνη αθλητή, σε οποιοδήποτε χώρο – περίσταση αθλείται, σε συνεργασία με την Celliantτην μόνη εταιρία που έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Κρατική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA),  δημιούργησε την επαναστατική τεχνολογία UA Rush & UA Recovery. Η τεχνολογία UA Rush στηρίζεται σε 13 μεταλλικά στοιχεία, τα οποία μετατρέπονται σε πούδρα και συγχωνεύονται στην ίνα του. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια της άθλησης που το σώμα παράγει θερμότητα, το απορροφητικό ύφασμα UA RUSH να παγιδεύει  αυτήν τη θερμότητα και  να την μετατρέπει σε υπέρυθρη ενέργεια που επιστρέφει ξανά πίσω στο σώμα, προκαλώντας το ‘’bouncing effect’’. Αυτή η  ενέργεια  διογκώνει τις αρτηρίες και κατ’ επέκταση αυξάνει την ροή και την οξυγόνωση του αίματος, δίνοντας με τον τρόπο αυτό περισσότερη ταχύτητα, δύναμη και αντοχή.

Όσον αφορά την τεχνολογία UA Recovery, στο εσωτερικό κομμάτι των ρούχων βρίσκεται τοποθετημένο πάνω στο ύφασμα ένα μαλακό βιοκεραμικό τύπωμα (bioceramic print) το οποίο απορροφά τη θερμότητα που εκκρίνει το σώμα ενός αθλητή και την μετατρέπει σε υπέρυθρη ενέργεια (Far Infrared) που επιστρέφει ξανά πίσω στο σώμα με σκοπό τη γρήγορη αποκατάσταση των μυών.

Κλείνοντας,  ο Καθυστερημένος Μυϊκός Πόνος είναι ένα σύνδρομο που ταλαιπωρεί τους περισσότερους αθλητές και ο ρόλος της φυσικοθεραπείας και του σωστού αθλητικού εξοπλισμού είναι σημαντικός καθώς στοχεύει στην ανάκτηση της μυϊκής λειτουργικότητας, στην μείωση του πόνου, στην επιστροφή στην ενεργό αθλητική δράση και στην ανάκτηση της αθλητικής απόδοσης.

Η ομάδα του PhysioRules, σε συνεργασία με την Under Armour, βρίσκεται πάντα διαθέσιμη για να παρέχει τις σωστές συμβουλές τόσο στη θεραπεία όσο και την αντιμετώπιση τραυματισμών όπως ο Καθυστερημένος Μυϊκός Πόνος.

Άρθρο και συμβουλές για τους μυϊκούς πόνους από τους φυσικοθεραπευτές και επιστημονικά υπεύθυνους του Physio Rules, Σταύρο Κόκκορη PT-OMT και Γιώργο Νικολάου PT-OMT Msc Cand.

#UnderArmourGreece #TheOnlyWayIsThrough

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *