Clinical pilates
Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα στον χώρο της φυσικοθεραπείας οδήγησαν στη δημιουργία της μεθόδου Clinical Pilates. Πρόκειται για την εξέλιξη και διαφοροποίηση της παραδοσιακής μεθόδου Pilates, με βάση τις σύγχρονες γνώσεις γύρω από την εμβιομηχανική ανάλυση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζεται
από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές καθώς απαιτεί την ενδελεχή γνώση της εμβιομηχανικής και παθολογίας της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων. Η μέθοδος Clinical Pilates απευθύνεται σε όλους του ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου άλλα προγράμματα άσκησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ο θεραπευτής προσαρμόζει το πρόγραμμα ασκήσεων στις ιδιαιτερότητες και ικανότητες του κάθε ασκούμενου ξεχωριστά, συνεκτιμώντας όλες τις συνιστώσες της φύσης του προβλήματός του. Επιπλέον, βοηθά τον ασκούμενο να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα του και κατ’ επέκταση τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτός να το διαχειριστεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Για τον λόγο αυτό, το Clinical Pilates γίνεται μόνο σε ολιγομελή τμήματα και προϋποθέτει την άριστη συνεργασία θεραπευτή – ασθενούς.
ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ PILATES;
Η αδυναμία των μυών του κορμού και ο περιορισμένος κινητικός έλεγχος σχετίζονται με προβλήματα όπως οι πόνοι στην μέση, την πλάτη, τον αυχένα καθώς και άλλες περιοχές του σώματος. Η θεραπευτική εκδοχή του Pilates αποσκοπεί στη βελτίωση της δύναμης των σταθεροποιητικών μυών του κορμού, της ελαστικότητας της στάσης του σώματός μας, της ισορροπίας καθώς και στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Βασίζεται και πλαισιώνεται πλήρως από ερευνητικά δεδομένα και απευθύνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αποκατάστασης, με σκοπό τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, καθώς και στον γενικό πληθυσμό με στόχο την πρόληψη και βελτίωση της μυοσκελετική λειτουργίας.
ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ CLINICAL PILATES;
Ενδεικτικά μπορεί να εφαρμοστεί στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Πόνος στην περιοχή του αυχένα
- Κύφωση
- Σκολίωση
- Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου
- Αστάθεια ώμου
- Αθλητικές κακώσεις
- Πόνος στην περιοχή της μέσης (οποιασδήποτε μηχανικής αιτιολογίας ακόμα και αν συνοδεύεται από αναφερόμενο πόνο στα πόδια)
- Οσφυϊκή αστάθεια
- Οστεοπόρωση
- Σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και μετά τον τοκετό
- Αδυναμία μυών του πυελικού εδάφους (ακράτεια)
- Μετεγχειρητική αποκατάσταση σπονδυλικής στήλης (αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αποκατάστασης μετά από χειρουργεία σπονδυλικής στήλης όπως μικροδισεκτομή, σπονδυλοδεσία, κ.α.)
- Οστεοαρθρίτιδα ισχίου